|
En människolus, Pediculus humanus. På höger och vänster sida i varje segment syns en liten rund så kallad spirakel. Spiraklerna är trakéernas mynningar på kroppsytan. Trakésystemet är ett system av luftfyllda rör som är insekternas andningsorgan. Läs mer om trakéer på en annan sida. Courtesy and copyright of Steve J. Upton. |
|
Äkta löss (Anoplura) är alla blodsugare på däggdjur. De är insekter som förlorat vingarna. Det finns två underarter av människolusen Pediculus humanus., klädlusen och huvudlusen, ibland betraktas de som två åtskilda arter. Klädlusen är numera ovanlig i Sverige, medan huvudlusen fortfarande förekommer. Även flatlusen (Pthirus pubis), som är en särskild art, förekommer i Sverige. Den lever främst kring könsorganen, men också på andra hudområden där det finns grova hårstrån.
Lusen på bilden ovan har på huvudet två korta antenner. På mellankroppen har den sex gångben med kraftiga klor som används när den klamrar sig fast vid håret eller kläderna. Bakkroppen består av många segment.
Studier av DNA tyder på att huvudlus och klädlus skildes åt för mellan 170 000 och 83 000 år sedan. Resultaten tolkades som att den moderna människan (Homo sapiens) vid denna tidpunkt började bära kläder, förmodligen i form av djurhudar. Detta skedde innan hon utvandrade från Afrika till resten av världen. Intressant nog inleddes en istid för mellan 190 000 och 130 000 år sedan. Det kyligare klimatet drabbade även Afrika och kan ha varit orsaken till att människorna där behövde kläder. Kläderna kan ha gynnat den moderna människans spridning ut ur Afrika till kyligare områden. Man vet inte om neandertalmänniskan (Homo neanderthalensis) använde kläder, men klart är att hon genomlevde en tidigare istid i Europa. Det är svårt att tro att hon hade klarat sig utan kläder. I så fall var den moderna människan troligen inte den första människoart som ekiperade sig.
Man har också jämfört DNA hos gorillans och människans flatlus. En tolkning av resultaten är att kroppsbehåringen förlorades hos en förfader till den moderna människan redan för 3-4 millioner år sedan, således långt innan kläder började användas.
Referenser
R. Dunn: Of lice and men: A very intimate history (New Scientist, 6 November 2012).
D. L. Reed, J. E. Light, J. M. Allen, and J. J. Kirchman: Pair of lice lost or parasites regained: the evolutionary history of anthropoid primate lice (BMC Biology 5:7, 2007).
M. A. Toups, A. Kitchen, J. E. Light, and D. L. Reed: Origin of clothing lice indicates early clothing use by anatomically modern humans in Africa (Molecular Biology and Evolution 28:29–32, 2011).
Till början på sidan
Till "Djurfakta"
|