POPULÄRT OM DJUR Sök på sajt:
Kakor (cookies) 
 Info om  djur   Fråga   Svar   Djurfakta   Artiklar   Källor 

   

 

Hur katter kan spinna utan att stämbanden vibrerar

Ann-Charlotte Sandberg
Reviderat av Anders Lundquist
Katt

Ja - visst har väl alla hört en tillfredsställd välmående katt spinna, men lustigt nog är det ingen som säkert kan förklara exakt hur detta går till.

De förklaringar som ligger närmast till hands har alla att göra med struphuvudet. Katter med förlamat struphuvud kan inte spinna. I struphuvudet sitter de två stämbanden som med hjälp av muskler kan tänjas ut eller slappas av, ungefär som ett gummiband. När luft passerar stämbanden sätts de i svängning och alstrar ljud, vars frekvens (tonhöjd) beror på spänningen i stämbanden. Så går det till när vi talar och när katten jamar. Detta sker dock bara under utandning. Försök själv prata och andas in samtidigt!

Nu är det så att katter spinner oavbrutet, både under inandning och utandning och de kan dessutom jama under tiden. Forskare har därför föreslagit att det är hela struphuvudets vibrationer som orsakar ljudet vid spinnandet. Vibrationerna skulle kunna orsakas av små periodiska sammandragningar av muskler i struphuvudet. Alternativt orsakas vibrationerna av att dessa muskler –ppnar och st”nger röstspringan med st”mbanden med en viss frekvens. Stämbanden svänger allts inte, som vid jamning, de bara –ppnas och st”ngs. Spinnandets frekvens styrs centralt från hjärnan och är oberoende av stämbandens spänningsgrad. Jamningsljud kan faktiskt produceras samtidigt som katten spinner.

Något som talar för dessa hypoteser är att frekvensen på struphuvudets vibrationer har uppmätts och visat sig stämma med det avlyssnade spinnandets tonhöjd. Stimulering av vissa områden i hjärnan kan utlösa spinnandet. Om stämbandens sv”ngningar gav upphov till ljudet, skulle större katter, med större struphuvud och längre stämband, spinna med lägre tonhöjd. Så är inte fallet. Det hela kompliceras dock av att aktivitet hos andningsmusklerna, till exempel mellangärdet, kan vara av betydelse för spinnandet.

Vilken funktion har spinnandet? źven h”r famlar vi i dunkel. Kattungar b–rjar spinna n”r de ”r bara nÂgra dagar gamla. Ungarnas spinnande kan vara signaler till katthonan. Men ”ven vuxna katter spinner. Spinnandet skulle kunna vara ett tecken p att katten mÂr bra. Men ”ven stressade katter spinner, till exempel vid veterin”rbes–k. Vissa unders–kningar tyder p att ljud med frekvenser mellan 25 och 150 Hz kan underlätta l”kning av skelettben och muskler. Detta har f–ranlett den mycket spekulativa hypotesen att kattens spinnande hÂller r–relseapparaten i trim. En studie av spinnandets akustiska egenskaper g–r g”llande att katter kommunicerar med sina ”gare medelst spinnande, n”r de vill ha mat.

Spinnandets gåta är allts lÂngt ifrÂn löst, än finns det mycket kvar att ta reda på! Varför spinner inte alla kattdjur? Kan kattens humör styra styrkan på spinnandet?
 

Referenser

Texten har uppdaterats och utökats år 2013 av Anders Lundquist.

Anonym: Purr-tenance and physiology (The Lancet 339:1578, 1992).

Anonym: Why and how do cats purr? (Library of Congress, 2010).

K. McComb et al: The cry embedded within the purr (Current Biology 19: R507-R508, 2009).

G. Peters: Purring and similar vocalizations in mammals (Mammal Review 32:245‚271, 2002).

D.E.F. Sissom, D.A. Rice och G. Peters: How cats purr (Journal of Zoology 223:67-77, 1991).
 

Till början på sidan

Till "Artiklar om djur"


Zoofysiolog, skribent och webbansvarig:
Anders Lundquist, senior universitetslektor emeritus
Adress: Biologiska institutionen, Lunds universitet, Biologihus B, Sölvegatan 35, 223 62 Lund
E-post:
Senast uppdaterad: 30 maj 2013
Webbplatsen använder kakor. Surfar du vidare, godkänner du detta. Läs mer här.

Creative Commons License
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar 2.5 Sverige Licens.