|
|
Två av sommarens blodsugande plågor. Överst ses i stark förstoring en hona av ett svidknott, tillhörande det vanliga släktet Culicoides. De svarta fläckarna på vingarna kännetecknar många svidknott. Men de syns inte med blotta ögat. Djuret på bilden är bara 1,6 mm långt. Nederst ses, också i stark förstoring, en hona av ett knott, tillhörande det vanliga släktet Simulium.
Precis som hos stickmyggor, är det bara honorna av svidknott och knott, som suger blod från däggdjur och fåglar. De behöver blodets proteiner för att kunna producera ägg. År 2008 upptäckte man i Sverige den allvarliga virussjukdomen blåtunga, som sprids med hjälp av svidknott. Den drabbar idisslare, till exempel får och nötkreatur, men inte människor. Efter en snabbt insatt vaccinationskampanj kunde man dock utrota sjukdomen i vårt land. Även knott kan vara farliga. Det har förekommit att hästar och nötkreatur dött efter att ha blivit bitna av enorma mängder knott. Läs även om hur myggor lockas till människan på en annan sida. Courtesy of Scott Bauer and the Agricultural Research Service of US Department of Agriculture, in the public domain (above) and Malcolm Storey from BioImages - the Virtual Fieldguide, under this CC License (below). |
|
Jag skulle behöva hjälp med att identifiera småkrypen på bifogade bilder. De uppträder oftast vid skymningen och ser ut som stora dammoln. Min hudläkare säger att jag har mjäll, men mjäll bits ju inte!
Det är mycket svårt att identifiera krypen på bilderna. Men, förstår jag dig rätt, är det så att de sticks ungefär som myggor, att det då svider eller sticker till samt att de är små, ungefär millimeterstora. Då är det sannolikt svidknott (familjen Ceratopogonidae). De är 1-5 mm, ofta cirka 2 mm, långa. Det skulle också kunna vara knott (familjen S i m u l i d a e), men de är vanligen betydligt större, 2-6 mm. När man talar om "knott", handlar det ofta om svidknott.
Här i Skåne har jag märkt att svidknotten ofta flyger några veckor på försommaren och ofta i stora mängder. Värst brukar plågan vara fram emot skymningen, men de sticks även under dagtid i mulet väder. Senare under sommaren slipper man dem. Svidknotten är så små att de kan krypa igenom myggnät. De kan dras mot ljus. Jag råkade en gång ut för att hundratals, kanske tusentals, svidknott tog sig in i huset genom mycket tunna glipor vid taket, lockade av en på kvällen tänd lampa. Då gällde det att ta fram dammsugaren samt att täta gliporna. 2015.
Anders Lundquist
Till början på sidan
|
|
Den vanliga bärfisen (Dolycoris baccarum). Till vänster ses en nymf. Larverna hos skinnbaggar och andra insekter med ofullständig förvandling kallas ofta nymfer. Till höger ses ett vuxet djur. Courtesy of James K. Lindsey (left) and H. Krisp (right) from Wikimedia Commons under this CC License. |
|
Hej Anders, tack för ditt tidigare fina svar! Det var mycket uppskattat av barnen på vårt dagis. Nu finns det en till fråga som vi undrar över, vi funderar kring bärfisens namn, varför heter den bärfis?
Bärfisarna är en familj bland skinnbaggarna. De har fått sitt namn för att man kan stöta på dem då man plockar bär i skogen och för att de luktar väldigt illa. De har på undersidan körtlar som utsöndrar en stinkande vätska. Många blåbärsplockare har blivit obehagligt överraskade av lukten. 2011.
Anders Lundquist
Till början på sidan
|
|
Till vänster ses en köttfluga (familjen Sarcophagidae), en av flera flugarter vars larver kan vara likmaskar. Till höger ses fluglarver som har rensat bort död vävnad från ett sår. Detta är en gammal behandlingsmetod som man numera åter med framgång börjat använda sig av. Likmaskar kan således vara till nytta för de levande. Fly image, courtesy of Matthias Zimmermann and Wikimedia Commons under this CC License. Image of larvae courtesy of the National Institutes of Health, in the public domain. |
|
Vi är några vårdanställda som diskuterar det delikata ämnet likmaskar. Frågan är: var kommer de ifrån?
Likmaskar är inte maskar, utan insektslarver, framför allt av olika flugfamiljer, men också av vissa skalbaggar. Skalbaggslarverna tenderar att uppträda senare, när nedbrytningen av kroppen gått längre. Flugorna kan däremot börja lägga sina ägg mycket snart efter det att döden inträtt. Exempel är köttflugor och spyflugor, stora flugarter som vi ibland får in i våra hus. Flughonorna uppsöker i naturen döda djur och lägger sina ägg på dem. Äggen kläcks inom ungefär ett dygn och larverna utvecklas mycket snabbt. Inom ett par dagar kan larverna vara centimeterstora. De lever på det döda djurets vävnader. Eftersom flugäggen är små och likmaskar kan uppträda så snabbt så trodde man i äldre tider att maskarna uppkom från icke levande material genom så kallad "uralstring". Fluglarverna förpuppar sig när de växt färdigt. Pupporna utvecklas inuti det förhårdnade sista larvhöljet, det så kallade pupariet, till vuxna flugor som så småningom kläcks. Flughonorna behöver inte så lång tid för att lägga sina ägg. Sommartid ska man inte lämna mat oövertäckt utomhus. Det har hänt att de som gjort det överraskats av fluglarver. 2004, 2013.
Anders Lundquist
Till början på sidan
|
Fjädermygga tillhörande släktet Chironomus. Fjädermyggor sticks inte, men vissa arter kan flyga högt, se svaret nedan. Notera de fjäderlika antennerna som gett myggfamiljen dess namn. Courtesy of S t a n i s l a v K r e jčí |
|
|