|
Detta är inte en härva av maskar utan ett kärlnystan, en så kallad glomerulus från en musnjure. Människans båda njurar innehåller ungefär 1-2 miljoner sådana glomeruli, dock med stora inividuella variationer. En glomerulus består av sammankopplade blodkapillärer. Blodtrycket pressar ur varje glomerulus ut en vätska, primärurin, som hamnar i den så kallade Bowmans kapsel. Därifrån rinner primärurinen från varje glomerulus genom ett rörsystem, tubulus. Där modifieras den för att lämna njurarna som färdig urin. De båda njurarna hos en människa producerar i storleksordningen 180 liter primärurin per dygn. Men vi producerar lyckligtvis bara några deciliter till ett par liter färdig urin per dygn, olika mycket beroende om vi är uttorkade eller har druckit mycket vatten. Varför producerar vi så mycket primärurin? Och vart tar den mesta primärurinen vägen? Skalstrecket motsvarar 20 µm (0,02 mm). Svepelektronmikroskopisk bild. Courtesy of SecretDisc from Wikimedia Commons under this CC License. |
|
Våra njurar betraktas ofta bara som en slags biologiska sopnedkast för "slaggprodukter". Detta är mycket långt från sanningen. Njurarna har en mängd andra livsnödvändiga funktioner.
Människans njurar avger visserligen slutprodukter av ämnesomsättningen, bland annat urinämne och urinsyra. Men de har dessutom en hel rad andra funktioner, som gör att kroppsvätskornas sammansättning kan regleras med extrem noggrannhet. Njurarna reglerar mängderna och koncentrationerna i kroppen av bland annat natriumjoner och kloridjoner (alltså salt, mera exakt koksalt), vatten, kalciumjoner, kaliumjoner, fosfatjoner och ett flertal andra ämnen. De håller kroppsvätskornas pH på en nära nog konstant nivå genom att styra utsöndringen av vätejoner och vätekarbonatjoner. De omvandlar och utsöndrar dessutom en mängd kroppsfrämmande ämnen, till exempel gifter och läkemedel. Texten fortsätter under faktarutan.
|
|
Glomerulus och Bowmans kapsel hos människan
Överst ses en mycket schematisk bild som förklarar den elektronmikroskopiska bilden överst på sidan. En tillförande arteriol för blod till och en bortförande arteriol blod från glomeruluskapillärerna. Bowmans kapsel liknar en intryckt boll, i vars fördjupning kapillärerna är belägna, Kapseln har ett yttre epitel (cellskikt) och ett inre epitel. Blodtrycket i kapillärerna pressar vätska, primärurin, från blodet genom kapillärväggarna och kapselns inre epitel in i kapselns hålrum. Men bilden är inte helt korrekt.
Nederst ses en närbild av en glomeruluskapillär från bilden överst på denna sida. Men man ser inte det cellskikt som avgränsar kapillären, det så kallade endotelet. Endotelet är helt täckt av celler tillhörande kapselns inre epitel. Dessa celler är trädlikt förgrenade med ett otal fingerlika utskott. Kapselns inre epitel är således svept runt varenda kapillär i hela glomerulus. Mellan de fingerlika utskotten finns tunna hinnor av så kallade glykoproteiner (som inte syns på bilden). Dessa hinnor filtrerar bort blodets stora molekyler, plasmaproteinerna, från primärurinen. Blodets celler, blodkropparna, filtreras bort av kapillärernas endotel. Primärurinen består således bara av små molekyler, joner och vatten. Skalstrecket motsvarar 5 µm (0,005 mm).
Modified images. From Wikimedia Commons, in the public domain (above) and SecretDisc under this CC License (below). |
|
Filtrering, reabsorption och sekretion
I människans njurar och de flesta andra djurs utsöndringsorgan bildas den så kallade primärurinen genom att vätska filtreras genom ett membran. Filtret släpper inte igenom celler och inte mycket stora molekyler, som proteiner. Det är alltså samma princip som när man lagar kaffe, då kaffekornen inte passera filtret. Filtrering av primärurin drivs dock inte av trycket skapat av tyngdkraften, som i en vanlig kaffebryggare, utan av ett annat tryck. Det är ofta blodtrycket, som pressar vätska från blodet genom filtret, varvid celler och stora molekyler inte passerar. Filtreringen fungerar alltså som i sådana små kaffebryggare, i vilka man med handkraft pressar vatten genom kaffet och ett filter. Texten fortsätter under faktarutan.
|
Översikt av njurarnas funktioner hos människan
Ovan ses en schematisk översikt av njurarnas funktioner vid urinproduktionen hos människan. En artär för blod till en tillförande arteriol. Den senare tömmer blodet i glomeruluskapillärena. En arteriol är en tunn artär, som kan reglera blodflöde genom att utvidga sig eller dra ihop sig. Ur glomeruluskapillärena filtreras primärurin till Bowmans kapsel. Primärurinen är väsentligen proteinfri blodplasma. Blodplasman är den vätska som omger blodkropparna i blodet.
Från kapseln drivs primärurinen genom ett rörsystem, tubulus. Tubulus består av flera avsnitt med olika funktioner. I dessa avsnitt modifieras primärurinen på olika sätt.
Blodet lämnar glomeruluskapillärerna i den bortförande arteriolen. Eftersom blodet fortfarande har en hög syrehalt är detta kärl en arteriol, inte en venol. Det för blodet till nya kapillärer, dels i njurens yttre del, barken, dels i dess inre del, märgen. Dessa kapillärsystem utbyter vatten och lösta ämnen med tubulus.
Reabsorption är transport från tubulus till kapillärerna. Sekretion är transport fråm kapillärerna till tubulus. Noterbart är att cirka två tredjedelar av av den flltrerade primärurinen (ca 180 l/min) reabsorberas redan i tubulus första avsnitt, proximala tubulus. Noterbart är också att njurarna har två kapillärsystem kopplade i serie, utan att blodet emellan dem passerar hjärtat. Blodet från det andra kapillärsystemet förs via venoler till vener.
Den färdiga urinen töms i ett hålrum, njurbäckenet, på njurens konkava sida. Urinen modifieras inte vidare när den därifrån lämnar kroppen via de båda njurarnas urinledare, urinblåsan och urinröret.
Glomerulus och Bowmans kapsel utgör tillsammans en njurkorpuskel. En njurkorpuskel tillsammans med sin tubulus utgör ett nefron. Grovt räknat finns det 1-2 miljoner nefron i de båda njurarna. Modified image. Courtesy of Yosi I from Wikimedia Commons under this CC Licence. |
|
Primärurinen rinner sedan vidare genom en utförsgång, ofta kallad tubulus. I de flesta, kanske alla, utsöndringsorgan modifieras primärurinen, när den passerar genom utförsgången. Detta sker genom att lösta ämnen och vatten transporteras genom gångens vägg, något som kan ske på två sätt. Vid reabsorption återvinnes molekyler och joner från primärurin till kroppsvätska. Vid sekretion förs molekyler och joner från kroppsvätska till primärurin.
Hos enkel byggda djur mynnar utförsgången på kroppsytan. Ofta är den dessförinnan vidgad till en urinblåsa som lagrar urin. Hos människan och andra ryggradsdjur passerar urinen genom ett mer komplicerat gångsystem innan den lämnar kroppen, se vidare faktarutorna ovan och nedan på denna sida. Texten fortsätter under faktarutan.
|
Översikt över njurens anatomi hos människan
Schematisk längdsnitt som visar av en njures anatomiska uppbyggnad hos människan. Njuren omges av en fibrös kapsel. Den egentliga njurvävnaden består ytterst av barken (cortex; tjocklek markerad med rött streck) och innanför den märgen (medulla; tjocklek markerad med rött streck).
Innanför märgen finns ett hålrum, njurbäckenet (pelvis) som samlar upp den färdiga urinen. Genom vandrande sammandragningar av glatt muskulatur (peristaltik) i urinledaren (urether) pressas urinen vidare till urinblåsan. Bäda njuranas urinledare mynnar i urinblåsan. När urinblåsans glatta muskulatur kontraheras pressas urin in i urinröret (urethra). När urinrörets båda slutmuskler relaxeras lämnar urinen kroppen. Den ena slutmuskeln består av icke viljestyrd glatt muskulatur, den andra av viljestyrd skelettmuskulatur.
Njuren försörjs med blod via njurartären och blodet lämnar den via njurvenen (båda kärlen är avskurna på bilden). Fantastiskt nog mottar de båda njurarna cirka 20 procent av det blod som pumpas ut av hjärtat i det stora kretsloppet, ungefär 1 liter blod/minut i vila. Detta är en av flera viktiga faktorer, som gör att njurarna så precist kan reglera kroppsvätskornas sammansättning, mer om detta längre ner på denna sida. Modified image. Courtesy of Melisa-15 from Wikimedia Commons under this CC License. |
|
Passiv reabsorption och sekretion i tubulus
Reabsorption och sekretion kan ske passivt, utan energitillförsel, genom diffusion eller osmos.
Diffusion innebär att molekyler eller joner av ett visst ämne spontant drivs från ett område med hög koncentration av just detta ämne till ett med lågt. Joner, som har en elektrisk laddning, kan även spontant drivas av en elektrisk spänning.
Osmos innebär att vatten spontant tenderar att röra sig från ett område med låg totalkoncentration av lösta ämnen till ett område med högre, förenklat uttryckt från ett område med hög "vattenkoncentration" till ett område med låg. Osmolariteten (mOsmol per liter) är ett mått på en lösnings benägenhet att dra till sig vatten med osmos.
Joner utövar en mindre osmotisk effekt än oladdade molekyler. Enkelt uttryckt beror detta på att positivt laddade joner har en tendens att binda till negativa joner i en lösning. En saltlösning har därför en lägre osmolaritet än summan av dess jonkoncentrationer. En urinämneslösning har däremot samma värde på koncentration och osmolaritet, åtminstone i låga koncentrationer.
Passiv transport kan ske genom proteinkanaler i de cellmembraner, som omger cellerna i utförsgångens vägg, rakt igenom dessa cellers cellmembran (endast fettlösliga ämnen) eller mellan dessa celler. Molekyler och joner som tranporteras passivt kan jämföras men stenar, som rullar ner för en backe.
Aktiv reabsorption och sekretion i tubulus
Reabsorption och sekretion kan också ske aktivt under tillförsel av energi. Primär aktiv transport av oorganiska joner kan åstadkommas med hjälp av membranproteiner, som drivs av den energirika molekylen ATP. Jonen rör sig då i motsatt riktning mot den riktning, i vilken den drivs av diffusionen, något som kräver tillförsel av energi. Jonen kan då jämföras med en sten, som rullas uppför en backe.
ATP-driven aktiv transport av en jon kan sedan indirekt driva den sekundära aktiva transporten av andra ämnen. Dessa ämnen kan vara organiska molekyler, till exempel glukos (druvsocker), eller oorganiska joner, till exempel kalcium. Då fungerar koncentrationsskillnaden över utförsgångens vägg för en jon, i regel natriumjonen, som energikälla. Ett protein i ett cellmembran transporterar både natriumjonen och en annan molekyl eller jon. Natriumjonen transporteras i sin diffusionsriktning, vilket frigör energi. Molekylen eller jonen transporteras mot sin diffusionsriktning, vilket kräver energi.
Överskottett av natriumjoner på membranets ena sida är ett energiförråd, precis som vattnet i en kvarndamm. Natriumtransporten fungerar som vattnet i ett vattenfall. Membranproteinet fungerar som ett kvarnhjul i en vattenkvarn. Natriumflödet driver proteinet, precis som vattenfallet driver hjulet. Hjulet driver ett tranportband, som transporterar stenar uppför en backe. Stenarna motsvarar den andra molekylen eller jonen. På detta sätt reabsorberas normalt all glukos från primärurinen.
Styrning av kroppsvätskornas sammansättning
Bildning av primärurin genom filtrering förekommer hos många djurgrupper, till exempel rundmaskar, många mollusker, många kräftdjur samt nästan alla ryggradsdjur. Man vet dock mycket lite om exkretionsorganen hos de flesta djurgrupper. Ofta filtreras stora mängder primärurin som sedan reabsorberas till allra största delen. Detta är naturligtvis energimässigt kostsamt och man kan fråga sig vad det medför för fördelar.
Med en hög filtreringstakt har man en icke selektiv mekanism genom vilken alla lösta ämnen kan tillföras urinen, utom proteiner och andra mycket stora molekyler. Med en specifikt reglerbar och hög reabsorptionstakt har man en selektiv mekanism genom vilken utsöndringen av varje enskilt ämne mycket snabbt kan ökas eller minskas. Dessutom sker aktiv sekretion av vissa ämnen, till exempel gifter, som behöver avlägsnas extra snabbt ur kroppen. Därmed får man en mycket effektiv reglering av kroppsvätskornas sammansättning.
Människans njurar fungerar på ovan beskrivna sätt. Filtreringen (den s.k. GFR) är cirka 180 liter primärurin per dygn (!) hos en person på 70 kg. Cirka 99 procent av denna volym reabsorberas, mer vid vattenbrist och mindre vid vattenöverskott i kroppen. Vi hade avlidit av vattenbrist inom några timmar, om vi inte reabsorberade den överväldigande merparten av primärurinen.
Reabsorption och sekretion hos människan
Våra njurar är, som nämnts ovan, inte biologiska sopnedkast. De källsorterar i stället de ämnen som finns i kroppsvätskorna. Därvid avlägsnar de med urinen mer av de ämnen, som riskerar att nå alltför höga halter i kroppen, och mindre av de ämnen, som riskera att nå alltför låga halter i kroppen. På så sätt regleras till exempel halterna och mängderna av vatten, natriumjoner och kloridjoner i kroppsvätskorna mycket effektivt.
Vissa nyttiga ämnen, som vi behöver vid ämnesomsättningen, reaborberar vi helt och hållet. De finns därför normalt inte i den slutliga urinen. Andra ämnen, som är slutprodukter vid ämnesomsättningen, avges i stora mängder med den slutliga urinen. Till exempel så återvinnes glukos (druvsocker) helt och hållet från primärurinen, medan stora mängder urinämne (urea) avges med slutliga urinen. Glukos är en energikälla, som bryts ner vid cellandningen under bildning av koldioxid, vatten och enenrgirikt ATP. ATP driver kroppens energikrävande processer. Urinämne är en slutprodukt vid nedbrytningen av proteinernas aminosyror. Det är giftigt i alltför höga halter. Vatten, salt och många andra ämnen utsöndras i stora mängder, när de finns i överkott i kroppen, och i små mängder, när det råder brist i kroppen.
Urinens osmolaritet. Osmoreglering
Urin hos djur kan vara isoosmotisk med samma osmolaritet som kroppsvätskorna. Den kan även vara hypoosmotisk med lägre osmolaritet än ("mindre koncentrerad än") kroppsvätskorna. Slutligen kan den vara hyperosmotisk med högre osmolaritet än ("mer koncentrerad än") kroppsvätskorna. Människan kan producera alla dessa tre typer av urin, vid vattenöverskott hypoosmotisk och vid vattenbrist hyperosmotisk. Osmoreglering är regleringen av kroppsvätskornas osmolaritet.
Havslevande ryggradslösa djur har vanligen samma osmolaritet i kroppsvätskorna som i havsvattenet. De producerar därför nästan alltid en isoosmotisk urin och undviker på så sätt osmotisk stress. Texten fortsätter under bilderna.
|