|
En havsleguan (Amblyrhynchus cristatus) värmer upp sig inför nästa dyk. Havsleguanen är världens enda marina ödla. Den lever på havsalger, som den kommer åt genom att dyka i det strandnära kalla vattnet utanför Galapagosöarna. Under dyken stryper leguanerna åt blodflödet genom huden, vilket gör att de kyls långsammare. När kroppen blir för kall, återvänder de till stranden för att värma upp sig. Leguanen på bilden har placerat sig så att den exponerar ryggens stora yta för den värmande solen, något som framgår av skuggan på halsen. Den pressar sig också mot den solvarma klippan. Den har antagit en svart hudfärg, vilket gör att den absorberar mer av det synliga solljuset. Den har också ökat blodflödet genom huden så att värmen kan transporteras ut i hela kroppen med blodet. När den är uppvärmd beger den sig ut i vattnet igen för att äta mer alger. Den vita beläggningen på huvudet är förmodligen saltkristaller. Läs om havsleguanernas saltkörtlar på en annan sida. Courtesy of John Sullivan, from Encyclopedia of Life under Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License. |
|
Däggdjur och fåglar är ju kända för att de håller kroppen varmare än omgivningen med hjälp av egenproducerad värme och för att de allra flesta av dem reglerar kroppens temperatur, så att den är nära nog konstant. Men det finns andra djur än däggdjur och fåglar som kan värma upp sig själva med egenproducerad värme, åtminstone i vissa kroppsdelar. Det finns också djur som kan reglera sin kroppstemperatur med hjälp av beteende, åtminstone under dygnets ljusa del.
Växelvarma och jämnvarma djur
De flesta djur reglerar inte sin kroppstemperatur. Förr kallade man sådana djur "kallblodiga", numera växelvarma. Begreppet växelvarm inkluderar tre egenskaper. Djuren är poikiloterma, eftersom deras kroppstemperatur är lika med omgivningens temperatur och varierar med den. De är ektoterma, eftersom de saknar förmågan att värma upp sig med egenproducerad värme. De kan inte reglera sin kroppstemperatur på en bestämd nivå genom inre mekanismer. Många av dem kan dock ändra sin kroppstemperatur genom beteende, till exempel genom att vid behov uppsöka varma eller kalla miljöer.
Däggdjur och fåglar kallades förr "varmblodiga", numera jämnvarma. Nästan alla är de homeoterma, eftersom de håller sin kroppstemperatur nära nog konstant och oberoende av yttertemperaturen. De är endoterma, eftersom de kan värma upp sig med egenproducerad värme. De kan reglera sin kroppstemperatur i hela kroppen med hjälp av inre mekanismer, till exempel ökad värmeproduktion, ändrad isolering eller avdunstning av vatten. För att vara jämnvarmt behöver ett djur tre egenskaper: en hög inre värmeproduktion, en god isolering oftast genom päls, fjäderdräkt eller späck samt en effektiv temperaturreglering. Texten fortsätter under faktarutan.
|
|
En ödla som själv kan producera kroppsvärme
Överst ses en märklig ödla, tejuödlan Salvator merianae.
Den kan, precis som många andra ödlor, reglera sin kropptemperatur med hjälp av beteende, läs om sådan reglering längre ner på denna sida. Men den är dessutom den enda kända endoterma ödlan. Den kan således höja sin kroppstemperatur genom ökad energiomsättning i kroppen, utan tillgång till yttre värmekällor. Det gör den dock bara under fortplantningstiden, då energibehovet är högt, i synnerhet för honorna, som producerar ägg. Kroppstemperaturen kan vara flera grader högre än omgivningens, som mest 10 °C högre. Den hålls dock inte konstant. Ödlan är således inte en reglerande homeoterm, se huvudtexten ovan, och kan därför inte räknas som jämnvarm. Men enligt en av flera teorier, var det ett ökat energibehov för fortplantning, som ledde till att det naturliga urvalet började gynna jämnvarmhet både hos däggdjur och fåglar.
Nederst till vänster ser vi tejuödlor fotograferade med värmekamera. Den högsta temperaturen återges med gul färg, något lägre värde med orange. De lägsta temperaturen återges med blå färg, något högre värde med violett. Till vänster har djuren just vaknat och är på väg ut ur sin jordhåla. Deras hudtemperatur är mycket högre än omgivningens. De har sannolikt värmt huden genom att öka dess blodflöde så att värme från kroppens inre kärna når huden. Kroppskärnans temperatur måste alltså även den vara högre än omgivningens. Beteendet förbereder dem sannolikt för att bege sig ut ur jordhålan, ytterligare värma upp huden i solskenet och transportera in solvärmen i kroppskärnan med blodflödet. Nederst till höger ser vi i värmekameran icke solbelysta aktiva ödlor. De har värmeisolerat sig genom att strypa blodflödet till huden till den grad, att den har nästan samma temperatur som omgivningen. Därmed undviker de allt för stora värmeförluster från den betydligt varmare kroppskärnan. Courtesy of Nicolas Olejnik from Encyclopedia of Life (above) and G. J. Tattersall et al. (below) from "Seasonal reproductive endothermy in tegu lizards" (Science Advances 2[1]:e1500951, 2016), both
under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License. |
|
Jämnvarma djur är mindre beroende av omgivningens temperatur än växelvarma, vilket är en stor fördel. En nackdel är att de måste ha en hög energiomsättning (metabolism) för att kunna producera värme. För att omsätta energi genom cellandning måste de därför också ha en hög syrekonsumtion. Detta gör att de behöver mer föda och syre än växelvarma djur. Men den höga syrekonsumtionen ger dem också en fördel. De kan utföra intensivt muskelarbete under lång tid. Många av dem är uthålliga löpare. Läs mer om temperaturreglering hos människan, andra däggdjur och fåglar i artikeln "Reglering av kroppstemperaturen i värme och i kyla: huttrande, blodflöde, gåshud och svettning" på en annan sida.
Men däggdjur och fåglar är inte så unika, som man skulle kunna tro. Många andra djur kan höja sin kroppstemperatur genom att själva producera värme, åtminstone i vissa kroppsdelar eller under vissa tidsperioder. Många andra djur kan reglera sin kroppstemperatur genom sitt beteende, till exempel genom att uppsöka varma eller kalla ställen eller genom att sola vid vackert väder. Vilka djur, förutom däggdjur och fåglar, kan då höja och reglera sin kroppstemperatur? Texten fortsätter under videon.
|
I videon kan du, vägledd av Sir David Attenborough och med hjälp av en värmekamera, se hur en humledrottning värmer upp sig en kall morgon. Tack vare uppvärmningen kan hon samla nektar tidigt på våren och redan då sätta igång med sitt samhällsbygge. Läs mer i texten nedan. From YouTube, courtesy of BBC. |
|
Varma insekter
En del insekter, till exempel humlor och svärmarfjärilar, kan reglera kroppstemperaturen i mellankroppen i samband med att de värmer upp flygmusklerna vid kall väderlek. De kan producera värme genom att "huttra" med flygmusklerna. Vinghöjarmusklerna drar då ihop sig samtidigt som vingsänkarmusklerna. Eftersom de båda muskelgrupperna motverkar varandra, kommer vingarna inte att röra sig eller bara vibrera svagt. Resultatet blir muskelkontraktioner utan muskelförkortning, så kallade isometriska kontraktioner, och muskelarbetet resulterar då bara i värmeproduktion. Dessa insekter har dessutom ofta kroppen, särskilt mellankroppen, isolerad av en "päls". De reglerar temperaturen i mellankroppen. Tack vare värmeproduktionen och isoleringen kan de flyga vid låga yttertemperaturer. Då är de flesta andra insekter markbundna. Humlor och många nattfjärilar är välkända exempel på detta. Pälshåren hos insekter består dock av ett ämne som kallas kitin och inte av de keratiner (hornämnen) som utgör däggdjurens päls och fåglarnas fjädrar. Läs om insekternas vingmuskler på en annan sida. Texten fortsätter under bilderna.
|
|
Till vänster en liten snabelsvärmare (Deilephila porcellus), till höger en dödskallesvärmare (dödskallefjäril; Acherontia atropos). Notera snabelsvärmarens välutvecklade isolerande "päls", se vidare texten ovan. Dödskallesvärmaren ses sällan i Sverige och kan inte övervintra här. Den korta "pälsen" antyder måhända att den är dåligt anpassad till låga temperaturer. I gamla tider ansågs den sällsynta åsynen av en dödskallesvärmare vara ett järtecken, som bådade ond bråd död. Orsaken till detta är den dödskalleliknande teckningen på mellankroppen och fjärilens förmåga att avge ett visslande ljud. Fjärilen är emellertid helt ofarlig, utom för bin. Den rövar nämligen gärna honung från bikuporna. From Encyclopedia of Life, courtesy of F r a n t iš |
|
|